315.472.7806
Services
315.472.7806
Home
ArchitectureArchitectureNYS Fairgrounds Exposition CenterOnondaga Lake AmphitheaterInstitute for Veterans and Military Families - Syracuse UniversityWelch Allyn - Building ConsolidationWashington Station - Class A BuildingCENTRO HubAFRC FarmingdaleSUNY Institute of TechnologyCamp Smith ReadinessElmira Meier HallElmira College - Cowles HallClay Town HallSUNY Morrisville Norwich CampusSyracuse Technology GardenInterior DesignInterior DesignSUNY Polytechnic InstituteColgate Campus CenterClay Eye CareEmpower FCU Corporate HeadquartersSyracuse Tech GardenSolvay PaperboardPrivate ResidenceLe Moyne College Dining HallLe Moyne College PlazaCornell General Office BuildingCornell Purcell Community CenterIthaca College Gannett CenterSUNY ESF Baker Laboratory RehabilitationWashington StationElmira College - Meier HallWelch Allyn - Building ConsolidationAFRC FarmingdaleCamp Smith Readiness CenterClay Town HallOBrien & Gere Engineering IncLandscape ArchitectureLandscape ArchitectureOnondaga Lake AmphitheaterChristian Brothers AcademyElmira CollegeOneida Shores ParkNyack Beach State ParkSUNY Polytechnic InstitutePoughkeepsie Bus Transit HubStaybridge SuitesSyracuse University - Sims DriveWelch Allyn - Building ConsolidationStructural EngineeringStructural EngineeringOnondaga Lake AmphitheaterGeotechnical EngineeringGeotechnical EngineeringOnondaga Lake Amphitheater3-D Building Information Modeling (BIM)3-D Building Information Modeling (BIM)SustainabilitySustainabilityWashington StationWelch Allyn - Building Consolidation
Services

Skaneateles Village Hall

Skaneateles, New York 

 

The Skaneateles Village Hall reclaims a former fire station located in the heart of the community. With the re-use of an existing building, the Village determined the project would be driven by sustainability and economies of operations. Preserving the large apparatus bays for a future tenant, the remaining area has been transformed into new Village and Police Offices. A new entrance addition responds to the existing set back from the street to provide a strong identity for the facility. The existing canopy has been renovated with planting screens, and is bordered by a rain garden, which also provides examples and explanations of permeable surface treatments.

 

QPK continues to assist the Village with refining the master plan for the site. The final design will include a pedestrian promenade of permeable pavement, native plants and no-mow ground cover, and a bio-retention stormwater management.

The building achieves reductions in energy demand with geothermal heat pumps and LED lighting. Spurred by receipt of an energy saving grant for a 45-kw photovoltaic system on the roof, the building will achieve “Net Zero” on an annual basis. The photovoltaic installation includes a live-time lobby display illustrating the energy usage to the public. The project is pursuing LEED® Gold certification.